ryż
warzywa (właściwie można dawać jakie tylko się chce):
- pomidory
- cukinia
- brokuły
- marchewka
- kukurydza
masło do smażenia
sos pomidorowo-śmietanowy: cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
2 łyżki mąki
0,5 l wody
koncentrat pomidorowy
śmietana
sól
pieprz
inne przyprawy (np. papryka słodka i ostra, szczypta cukru, bazylia)
Przygotowanie:
Ryż ugotować.
Sos: Cebulę drobno pokroić, czosnek wycisnąć. Smażyć w garnku do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodać łyżkę mąki, następnie wlać 0,5 l wody. Dodać koncentrat i dokładnie mieszać. Odlać 1/4 szklanki sosu, dodać do niego pozostałą łyżkę mąki. Wymieszać tak, by nie było grudek i dolać z powrotem do sosu.
Dodać śmietankę i dobrze doprawić! Koniecznie nie zapomnieć o przyprawach.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki (a te najlepiej jeszcze na 4 części). Brokuły i marchewkę drobno pokroić. Odsączyć kukurydzę. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić warzywa i dusić ok. 10 min.