puszka.pl - pysznie!

Kokos modyfication - ciasto na herbatnikach


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciastka owsiane San (kokosowe lub zwykłe)
herbatniki San

1,5 l mleka sojowego waniliowego (np.biedronkowe)
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny wegańskiej
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

1l mleka wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy oba rodzaje mąki, mieszamy (żeby grudek nie było). Kiedy mleko się zagotuje, dolewamy to mleko wymieszane z mąką. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy żeby się ostudziło.

Margarynę wrzucamy do miski. Schłodzoną masę dodajemy powoli do margaryny i miksujemy aż powstanie gładka masa. Wsypujemy kokos i mieszamy. Na blasze układamy ciasteczka owsiane, na to warstwa masy, teraz herbatniki i znowu masa kokosowa. Oczywiście ilość warstw dowolna. Ostatnią warstwę masy posypujemy pokruszonym ciasteczkiem.

I do lodówki na 3 h - chyba że ktoś nie wyrabia, to można jeść od razu.

Wskazówki i uwagi:

Zmodyfikowane na potrzeby wegan. Najlepiej nie szamać od razu, tylko przechować w lodowce 2-3 h, wtedy jest smaczniejsze.
Nadesłał(a) assasello987, dnia: 2010-04-15 08:48:32.377
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: