Kokos modyfication - ciasto na herbatnikach
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciastka owsiane San (kokosowe lub zwykłe)
herbatniki San
1,5 l mleka sojowego waniliowego (np.biedronkowe)
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny wegańskiej
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1l mleka wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy oba rodzaje mąki, mieszamy (żeby grudek nie było). Kiedy mleko się zagotuje, dolewamy to mleko wymieszane z mąką. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy żeby się ostudziło.
Margarynę wrzucamy do miski. Schłodzoną masę dodajemy powoli do margaryny i miksujemy aż powstanie gładka masa. Wsypujemy kokos i mieszamy. Na blasze układamy ciasteczka owsiane, na to warstwa masy, teraz herbatniki i znowu masa kokosowa. Oczywiście ilość warstw dowolna. Ostatnią warstwę masy posypujemy pokruszonym ciasteczkiem.
I do lodówki na 3 h - chyba że ktoś nie wyrabia, to można jeść od razu.
Wskazówki i uwagi:
Zmodyfikowane na potrzeby wegan. Najlepiej nie szamać od razu, tylko przechować w lodowce 2-3 h, wtedy jest smaczniejsze.
Twoje zapiski: