puszka.pl - pysznie!

Kuleczki twarogowo-szpinakowe z suszonymi pomidorami

Podawać polane jogurtem, śmietaną, posypane parmezanem, z keczupem lub tak jak ja, po prostu z kiełkami o intensywnym smaku (u mnie kiełki pora).


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

200 g mrożonego szpinaku
200 g chudego twarogu
białko jajka
3 łyżki mąki z ciecierzycy, pszennej lub kaszy manny
garść suszonych pomidorów w płatkach
sól czosnkowa
pieprz czarny
papryka wędzona w proszku

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić na patelni, starając się odparować jak najwięcej wody. Ostudzić i połączyć dokładnie z twarogiem i białkiem (można użyć całego jajka, ale wtedy należałoby dać więcej mąki). Wyrobić w miarę gładką i zwięzłą masę dodając mąkę. Następnie dodać suszone pomidory i przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.

W dużym garnku zagotować wodę, z masy uformować małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 3-5 minut od wypłynięcia kulek na wierzch - trzeba spróbować.
Nadesłał(a) aga, dnia: Apr 13, 2010
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com/2010/03/czas-na-mae-przyjemnosci.html

Twoje zapiski: