puszka.pl - pysznie!

Quinoa z tempehem, migdałami i zielonym groszkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

60 g komosy ryżowej = quinoa
ew. 250 ml bulionu
garść migdałów bez skórki
mała cebula
ząbek czosnku
50 g tempehu pokrojonego w kostkę
garść mrożonego groszku
oliwa do smażenia
sól
pieprz
papryka wędzona w proszku
czosnek granulowany

Przygotowanie:

Komosę zalać wodą lub bulionem (ok. 250 ml) i gotować na małym ogniu do wchłonięcia całego płynu.

W międzyczasie na patelni podprażyć migdały. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać tempeh i jeszcze chwilę podsmażać. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na bok.

Następnie połączyć ugotowaną komosę, migdały, tempeh z cebulą i czosnkiem oraz odcedzonym groszkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Podawać ciepłe.
Nadesłał(a) aga, dnia: 2010-04-13 13:59:41.139
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com/2010/04/zaimpulsowana.html

Twoje zapiski: