puszka.pl - pysznie!

Sos tatarski z tofu – zamiast majonezu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

280 g tofu miękkiego
1 filiżanka drobno posiekanego ogórka kiszonego lub konserwowego
pieczarki surowe lub marynowane (inne marynowane grzyby też mogą być)
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
inne opcjonalne dodatki:
- ogórek surowy
- kawałek papryki zielonej lub kolorowej
- papryka konserwowa
- pomidor
- cebula
- 2 jaja lub sól czarna zwana też jajeczną (daje taki sam smak jak jajko i jest dobrym pomysłem dla wegan, którzy za nimi tęsknią :)
- 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek
- ugotowana marchewka

4 łyżki oleju
5 łyżek soku z cytryny lub 4 octu
1 łyżeczka soli
pieprz
ew. cukier (odrobina, jeśli już)
1/2 łyżeczki ostrej musztardy (albo ciut więcej łagodnej)

Przygotowanie:

Tofu dokładnie zmielić. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (szczególnie pieczarki fajnie się uciera). Pomidory odsączyć z soku. Jajka (jeśli używamy) ugotować na twardo i pociachać. Chodzi o to, żeby dodatki były w małych kawałkach, ale wyczuwalne w czasie jedzenia.

Tofu wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie art. Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: