puszka.pl - pysznie!

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez)

Pyszna zarówno do makaronu jak i do chleba.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób (na 2 duże bułki)

30 g (2 pełne łyżki) czerwonej soczewicy
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
olej do smażenia
czarny pieprz
mielona wędzona papryka
posiekana natka pietruszki
dodatkowo można dodać chrzanu (do smaku i ulubionej ostrości)

Przygotowanie:

Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka wraz z obranym ząbkiem czosnku i zalać wodą. Gotować do średniej miękkości, po czym dodać soczewicę. Gotować aż soczewica i marchew będą miękkie. Odcedzić (zachowując część wody z gotowania).

W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, a następnie zeszklić i dodać do marchwi i soczewicy. Wszystko zmiksować (z czosnkiem włącznie). Jeśli pasta jest bardzo gęsta, dodać trochę wody pozostałej z gotowania. Doprawić do smaku pieprzem i wędzoną papryką. Dodać pietruszkę i chrzan (jeśli go chcemy) i jeszcze raz wymieszać.
Nadesłał(a) aga, dnia: Apr 12, 2010
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://www.eksperymentalnie.com/2010/03/pasta-z-soczewicy.html

Twoje zapiski: