40 g ryżu parboiled, najlepiej z dodatkiem ryżu dzikiego
sól
50 g tempehu
sos sojowy
olej sezamowy
60 g ugotowanej ciecierzycy
kilka suszonych śliwek
łyżeczka czarnego sezamu
mielona wędzona papryka
czarny pieprz
posiekana natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Tempeh pokroić w kostkę i marynować w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego (jeśli nie był wcześniej w zalewie, bo może wyjść za słony). Następnie zrumienić go na patelni teflonowej.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Ryż odcedzić, wymieszać ze śliwkami, ciecierzycą i sezamem. Dodać po kilka kropel oleju sezamowego i sosu sojowego. Wymieszać i doprawić do smaku papryką i czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
Nadesłał(a) aga,
dnia: 2010-04-12 23:47:33.605
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com/2010/03/dogadzanie.html