puszka.pl - pysznie!

Ryż z tempehem, ciecierzycą i suszonymi śliwkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

40 g ryżu parboiled, najlepiej z dodatkiem ryżu dzikiego
sól
50 g tempehu
sos sojowy
olej sezamowy

60 g ugotowanej ciecierzycy
kilka suszonych śliwek
łyżeczka czarnego sezamu
mielona wędzona papryka
czarny pieprz
posiekana natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie:

Ryż ugotować. Tempeh pokroić w kostkę i marynować w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego (jeśli nie był wcześniej w zalewie, bo może wyjść za słony). Następnie zrumienić go na patelni teflonowej.

Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Ryż odcedzić, wymieszać ze śliwkami, ciecierzycą i sezamem. Dodać po kilka kropel oleju sezamowego i sosu sojowego. Wymieszać i doprawić do smaku papryką i czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
Nadesłał(a) aga, dnia: 2010-04-12 23:47:33.605
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com/2010/03/dogadzanie.html

Twoje zapiski: