6 średnich ziemniaków
2 pory (tylko białe części)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
koperek (suszony bądź świeży)
sól
pieprz
ew. ser topiony/żółty/tofu/feta do posypania zapiekanki
masło/margaryna/olej/oliwa/olej w rozpylaczu do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, dzielimy na cztery części i gotujemy około 10 minut (lepsze niedogotowane, niż rozgotowane). Studzimy, kroimy na plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy pokrojone ziemniaki. Pory kroimy na krążki i wykładamy na ziemniaki. Można je przedtem sparzyć - wyrzucić na sitko i przelać wrzątkiem - złagodzi to ich smak. Z jajka, mleka i jogurtu przygotowujemy zalewę - mieszamy w miseczce, dodajemy koperek, sól i pieprz do smaku. Zalewamy ziemniaki i pory. Wierzch zapiekanki można posypać serem - jak kto lubi.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekamy około 20 minut.
Wskazówki i uwagi:
W wersji lakto-wege pomijamy jajko, w wersji ovo-wege dajemy tylko jajko rozrobione z wodą, koperkiem i przyprawami.
Dobrze jeśli naczynie żaroodporne jest płytkie, a o dużej powierzchni - wszystko równomiernie nam się przypiecze.
Nadesłał(a) SzaraFoka,
dnia: 2010-04-08 18:29:51.308
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.