1 opakowanie makaronu lasagne
0,5 kg pieczarki
1 mała cebula
1 opakowanie granulatu sojowego
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
olej do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
oregano/ bazylia/zioła prowansalskie
ew. ser wegański bądź substytut sera (np. uzyskany z tofu)
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Często mieszać, żeby się nie posklejał (można dodać do wody trochę oleju). Odsączyć na durszlaku i czekać aż wystygnie.
Farsz: Pieczarki podsmażyć z cebulką. Granulat sojowy ugotować w bulionie warzywnym (ok. 7 minut), a następnie go odsączyć. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, wrzucić granulat i chwilę go podsmażyć. Dodać pomidory w zalewie oraz pieczarki z cebulką. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać oregano/bazylię/zioła prowansalskie według upodobania.
Przygotować średniej wielkości brytfannę lub naczynie żaroodporne. Dno i ścianki wysmarować niewielką ilością oleju lub oliwą z oliwek. Utworzyć podstawę z kilku płatów makaronu, następnie warstwę z farszu i dalej tak na zmianę (tzw. piętra).
Jeśli posiadamy wegański ser, posypujemy nim wierzch.
Wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 min. Smacznego! :)
Nadesłał(a) sokovirufka,
dnia: 2010-04-05 18:11:11.744
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.