Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
groch w połówkach - 1 szkl.
listek laurowy - 2 szt.
słonecznik - 1/2 szkl.
cebula - 2 szt.
marchewka - 2 szt.
kawałek zwykłego selera lub seler naciowy - 3 łodygi
olej - 1/4 szkl.
czosnek - 2 ząbki
natka pietruszki - 3 łyżki posiekanej
płatki owsiane - 1/2 szkl.
słodka papryka – 1 łyżka
majeranek - 1 łyżka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Groch ugotować dodając listek laurowy i pod koniec sól. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera, to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szkl. oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min.
Z ugotowanego grochu wyjąć listki laurowe. Dodać do niego warzywa, namoczony słonecznik, przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180 C przez około 1,5 h aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu odchodzą od foremki. Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez tydzień.
Twoje zapiski: