puszka.pl - pysznie!

Kruchy mazurek z kremem kajmakowym i powidłami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto:
mąka razowa lub krupczatka - 1 szkl.
mąka biała - 1 szkl.
śmietana - 3-4 łyżki
masło - 1/2 kostki
cukier brązowy - 1/2 szkl.
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

do przełożenia:
mleko słodzone skondensowane - 1 puszka
masło - 1/2 kostki
powidła śliwkowe - 4 łyżki

Przygotowanie:

Najpierw wygotować mleko w puszcze przez 2,5 h. W tym celu zalewamy puszkę wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 2,5 godziny. Nie można doprowadzić do wygotowania się wody, grozi to nawet wybuchnięciem puszki (!!!). Po 2,5 h studzimy aż będzie całkiem zimne.

Z podanych składników wyrobić ciasto. Dodać tyle śmietany, aby składniki się połączyły i zagniotły. Gotowe ciasto zawinąć folią i odłożyć na co najmniej dwie godziny do lodówki. Można też zrobić je wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka dni.

Rozwałkować ciasto podsypując mąką na placek o grubości około 1 cm. Można wałkować je na papierze do pieczenia - wtedy łatwiej jest przenieść ciasto. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec 15-20 min, aż ciasto lekko się zarumieni.

Jeszcze gorące ciasto pokroić na takie kawałki, jaki kształt ma mieć mazurek. Przestudzone ciasto jest tak kruche, że będzie się łamać, a nie kroić. Lepiej, więc pokroić gorące. Połowę otrzymanej masy kajmakowej, czyli około 1/2 puszki ucieramy mikserem z 1/2 kostki miękkiego masła na pyszny krem. Gotowe kawałki ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi oraz częścią kremu kajmakowego. Z wierzchu smarujemy pozostałym kremem kajmakowym.

Wskazówki i uwagi:

Gotowanie kajmaku jak i wyrabianie ciasta na mazurek najlepiej jest zrobić dzień wcześniej. Można użyć gotowej masy kajmakowej.
Nadesłał(a) Fermina_Daza, dnia: Apr 3, 2010
Źródło/autor przepisu: http://www.vegavani.com/przepis%20miesiaca%20mazurek%203.html

Twoje zapiski: