puszka.pl - pysznie!

Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej

Puszczyk: "Polecam - wilgotny i smakowity. :-)"
Dżo: "Pasztet jest wyśmienity, na dowód dodam, że przepis na niego po uprzedniej degustacji musiałam podać "jedzącym inaczej" u mnie w pracy, którym baaardzooo smakował :D"
Hatamiijoga: "Wyszedł znakomity! Zrobiłam go bardzo dużo i obdzieliłam połowę rodziny. Byli zachwyceni i proszą o jeszcze. Dzięki! :D"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg grochu (połówki)
1 szklanka ryżu naturalnego (lub pół na pół ryż i kasza jaglana)
1/2 szklanki mąki razowej
25 dag pieczarek
cebula
seler
por
olej do smażenia
sól
inne przyprawy (ja dodałam majeranku, pieprzu ziołowego, mielonego kminku)
ewentualnie coś zielonego, np. pietruszka, szczypiorek, koperek

Przygotowanie:

Ugotować groch, ryż, kaszę (oczywiście osobno :-)). Pieczarki, cebulę, seler i por podsmażyć (ja przed podsmażeniem starłam seler na tarce). Wszystko zmielić w maszynce. Dodać mąki i przypraw. Jeśli za gęsty, dodać wody.

Włożyć do formy wysmarowanej olejem i bułką tartą. Na wierzchu można posypać ziarenkami - sezamem, pestkami dyni, słonecznika itp. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180°C.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2010-04-01 14:55:16.43
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, puszczyk

Twoje zapiski: