ciasto: 40 dag mąki
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy (ewentualnie połowa dużego cukru waniliowego)
20 dag masła lub margaryny (najlepiej miękkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao (może być trochę więcej)
2 łyżki gęstej śmietany lub 2-3 żółtka (lepiej dodać żółtka)
masa serowa: 1 kg twarogu na sernik (3-krotnie mielonego)
1,5 szklanki cukru
4 łyżki stopionego masła albo ćwierć kostki miękkiego masła
5 jajek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
Przygotowanie:
Zagnieść składniki ciasta. 1/3 ciasta zamrozić, natomiast pozostałym wykleić posmarowaną margaryną blaszkę. Składniki masy serowej zmiksować i wyłożyć na blaszkę. Na ser zetrzeć zamrożone uprzednio ciasto.
Piec ok. 55 minut w temp. 175 stopni (termoobieg). Po tym czasie dopiekam ciasto od spodu przez około 10-15 minut w troszkę niższej temperaturze. Smacznego!