Narial Czawal - ryż z kardamonem, kokosem, orzechami i rodzynkami
Potrawa indyjska z kuchni Kryszny, niezwykle aromatyczna.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 2 osób
woreczek ryżu basmati lub brązowego (125 g)
1,5 szkl. wody
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
czubata łyżka podprażonych wiórków kokosowych
łyżka podprażonych orzechów (w oryginale pistacjowych, ja użyłam potłuczone laskowe)
łyżka rodzynek
łyżeczka masła
Przygotowanie:
W małym garnku zagotować półtorej szklanki wody z cukrem i kardamonem, po czym wsypać ryż z woreczka i gotować pod przykryciem 10 min.
Wrzucić pozostałe składniki i gotować jeszcze 10-20 minut. Na koniec odparować nadmiar wody i łagodnie wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.
Twoje zapiski: