Sos: 1 jajko
1 szkl. słodkiej śmietany
10 dag żółtego sera
Przygotowanie:
1. Usmażyć grubsze naleśniki.
2. Na oleju zeszklić cebulę, dodać szpinak, poddusić. Następnie dodać jajko i przyprawy, wymieszać.
3. Warzywa zetrzeć, podsmażyć na oleju, poddusić z wodą. Dodać koncentrat pomidorowy i jajko. Przyprawić i wymieszać.
4. Tortownicę wysmarować olejem, kłaść w niej naleśniki, przekładając na zmianę zielonym i czerwonym nadzieniem. Przykryć ostatnim naleśnikiem.
5. Jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać starty żółty ser, polać wierzch tortu. Zapiekać w 200 st.C aż ser się rozpuści
Wskazówki i uwagi:
Przepis podany powyżej pochodzi z książki. Oto moje modyfikacje:
- Ja smażę naleśniki z gęstszego ciasta (daję mąki do płynu w stosunku 1:1 i później jeszcze trochę rozcieńczam "na oko"), jak dla mnie to podane powyżej jest za rzadkie.
- Nie wiem czy naleśniki z samej mąki razowej wyjdą, nie próbowałam tak póki co:)
- Jajka do mas nie są konieczne, robiłam wersję z i bez i specjalnej różnicy nie ma.
- Co do zapiekania to myślę, że lepiej piec trochę dłużej niż do rozpuszczenia sera, tzn. ok. 20 min., żeby śmietana z wierzchu nie została lejąca.
To chyba tyle, smacznego! :)
Nadesłał(a) sunflower_ren,
dnia: 2010-03-08 09:26:55.699
Źródło/autor przepisu: Miętkiewicz Zofia - Nowoczesna kuchnia polska (600 przepisów na każda okazję)