Czy Ty też nie lubisz, kiedy w kuchni coś się marnuje? Ta zupa-improwizacja została wymyślona ponieważ po gotowaniu granulatu sojowego został wywar, który ładnie pachniał. Jednak jeśli nie dysponujesz wywarem, możesz użyć zwykłego wywaru z warzyw.
2 litry wywaru po gotowanym granulacie / kotletach sojowych LUB bulionu warzywnego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości brokuły
1 mała cebula, najlepiej czerwona
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki pszennej
pół szklanki (najlepiej chudego) mleka
3-4 łyżki startego żółtego sera
koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyj i drobno pokrój. Do wywaru z warzyw / soi wrzuć ziemniaki i brokuły. Gotuj, aż warzywa zmiękną, a potem zmiksuj je blenderem lub rozgnieć.
Następnie posiekaj cebulę, zrumień na gorącym oleju. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj. Kiedy mąka się zrumieni, dolej mleko i wymieszaj, aby nie powstały grudki. W momencie, kiedy zacznie gęstnieć, dorzuć żółty ser i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Następnie dolej do zupy i wymieszaj. Tuż przed zdjęciem z ognia dodaj koperek. Dopraw do smaku.
Nadesłał(a) takie_cudo,
dnia: 2010-03-06 22:40:54.051
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.