mrożonka: liście szpinaku w sosie serowym
1-2 pomidory świeże lub 1/2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek lub masło do podsmażenia
około 1 l bulionu (z kostki lub nasz własny)
śmietana 18% - 2-3 łyżeczki lub 200 ml, w zależności od preferencji
sól
pieprz
można też dodać gałkę muszkatołową
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy i krótko podsmażamy na oliwie/maśle. W międzyczasie pomidorki szybko kroimy w kostkę (bez skórki) i wrzucamy na patelnię do czosnku.
W czasie, gdy pomidory duszą się z czosnkiem, rozmrażamy szpinak - kostki sosu serowego odkładamy na bok, szpinak wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Gdy kostki szpinakowe zaczną się rozpadać, dodajemy pulpę pomidorowo-czosnkową oraz jeszcze zmrożone kostki sosu serowego. Gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy śmietanę. Ja dodaję cały kubeczek, co sprawia, że zupka staje się przyjemnie aksamitka. Osoby dbające o linię mogą mogą dodać 2-3 łyżeczki, tak dla smaku. Teraz już tylko wszystko doprawiamy, doprowadzamy do zagotowania i koniec :)
Wskazówki i uwagi:
Ja zupkę podaję z grzankami z bułek pszennych lub razowych z masłem czosnkowym.