Potrawka imbirowa z soczewicą, ziemniakami i pomidorami
Ta potrawa raczej będzie dość ostra. Dla wielbicieli mniej ostrych dań proponuję w miejsce curry i imbiru dać trochę słodkiej papryki, szczyptę cynamonu i odrobinę pieprzu - dzięki temu potrawa zachowa orientalny posmak, a nie będzie ostra i paląca.
oliwa z oliwek do smażenia
3 łyżeczki curry
łyżeczka startego świeżego imbiru
1 litr wywaru z warzyw (z włoszczyzny lub z kostki)
szczypta soli
posiekana natka pietruszki, dużo
Przygotowanie:
Soczewicę namocz na noc, rano odlej wodę z moczenia, a soczewicę przepłucz jeszcze na sitku.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ziemniaki obierz i pokrój. Pomidory sparz, ściągnij skórę i pokrój.
Do dużego garnka z grubym dnem wlej oliwę i na średnim ogniu podsmażaj przez około 4 min. czosnek, cebulę, curry oraz imbir. Dodaj ziemniaki, pomidory, przesmaż lekko. Następnie wlej gorący wywar z warzyw i wsyp soczewicę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj powoli pod przykryciem, aż soczewica zmięknie, około 30 min.
Po tym czasie osól lekko potrawę, zdejmij z ognia i wsyp dużą ilość natki.
Wskazówki i uwagi:
-Ja często dodaję jeszcze 2 duże marchewki do tego , jakoś tak pasują mi wizualnie i smakowo do tej potrawy :), polecam