Medaliony sojowe w sosie własnym
Znakomite danie obiadowe.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kotlety sojowe
1–2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1–2 łyżki sosu sojowego
ew. przecier pomidorowy lub ketchup
ew. pieczarki lub inne grzyby
do zagęszczenia sosu: mąka lub kasza kukurydziana lub kasza manna
sól, pieprz itp. - do smaku
zaprawa:
liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, 2–3 ząbki drobno pokrojonego czosnku, 2–3 cebule, warzywa, przyprawy ziołowe
Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalać od 0,3 do 1 litra wrzącej zaprawy, gotować ok. 30 min. do miękkości kotletów. Odstawić z ognia do ostudzenia.
Wyłowić kotlety. Do sosu dodać olej rzepakowy i sos sojowy, ew. przecier pomidorowy lub ketchup. Można też dodać uprzednio usmażone lub pokrojone i duszone grzyby. Zagęscić.
W wersji lakto można dodatkowo zabielić śmietaną lub mlekiem.
Doprawić do smaku.
Podawać z uprzednio ugotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.
Twoje zapiski: