Niemieckie bożonarodzeniowe kruche ciasteczka Vanillekipferl. Sprawdzone na walentynki i inne okazje, kiedy chcesz olśnić audiencję swoim kunsztem cukierniczym. Banalnie proste w przygotowaniu.
mąka 280 g
margaryna wegańska 210 g
zmielone migdały 100 g
cukier 70 g
cukier waniliowy 3 opakowania po 16 g
cukier puder 8 łyżek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekaną margarynę (lub posiekać razem z mąką - ja tak robię). Dodać migdały i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Na godzinę włożyć ciasto przykryte do lodówki.
Po wyjęciu formować małe księżyce - zrobić cienkie wałeczki (średnica ok. 2 cm), pociąć na kawałki ok. 6 cm, zagiąć w kształt litery C i zrobić ostre rożki.
Piec 10-15 min. w 180 stopniach (moje były gotowe dopiero po pół godzinie w 200 stopniach – widać przepis jest dostosowany do lepszych piekarników).
Zmieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem i obtaczać w tym upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka.
Wskazówki i uwagi:
Jeść po ochłodzeniu. Najlepsze są następnego dnia. Naprawdę warto poczekać.