puszka.pl - pysznie!

Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka)

Niemieckie bożonarodzeniowe kruche ciasteczka Vanillekipferl. Sprawdzone na walentynki i inne okazje, kiedy chcesz olśnić audiencję swoim kunsztem cukierniczym. Banalnie proste w przygotowaniu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mąka 280 g
margaryna wegańska 210 g
zmielone migdały 100 g
cukier 70 g
cukier waniliowy 3 opakowania po 16 g
cukier puder 8 łyżek

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekaną margarynę (lub posiekać razem z mąką - ja tak robię). Dodać migdały i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Na godzinę włożyć ciasto przykryte do lodówki.

Po wyjęciu formować małe księżyce - zrobić cienkie wałeczki (średnica ok. 2 cm), pociąć na kawałki ok. 6 cm, zagiąć w kształt litery C i zrobić ostre rożki.

Piec 10-15 min. w 180 stopniach (moje były gotowe dopiero po pół godzinie w 200 stopniach – widać przepis jest dostosowany do lepszych piekarników).

Zmieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem i obtaczać w tym upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka.

Wskazówki i uwagi:

Jeść po ochłodzeniu. Najlepsze są następnego dnia. Naprawdę warto poczekać.

Zamiast migdałów można dodać czekoladę i skórkę pomarańczową - mamy wtedy pomarańczowo-czekoladowe księżyce.
Nadesłał(a) kruszonka, dnia: Feb 24, 2010
Źródło/autor przepisu: http://www.panpagan.com/foren/hexenkueche/2573-vegane-alternativen-rezepten-2.html

Twoje zapiski: