puszka.pl - pysznie!

Warzywna patelnia (kalafior, cukinia, jabłko)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 żółtej cukinii
1/2 zielonego kabaczka
1/2 niedużego kalafiora
jabłko
cebula
pomidory lub koncentrat pomidorowy

sos sojowy
bazylia lub pasta z bazylii
przyprawa kuchni indyjskiej [*]
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa pokroić - kalafiora na różyczki, cukinię, kabaczka i jabłko na ćwiartki, a następnie w plasterki o szerokości ok.2-3 cm, a pomidora w kostkę. Cebulę posiekać drobno.

Na patelni (musi być dosyć głęboka, żeby zmieściły się wszystkie warzywa) rozgrzać olej. Zrumienić cebulkę. Dodać resztę warzyw i dusić ok. 10 minut. Dodać przyprawy do smaku i jeszcze trochę poddusić (do miękkości, ale żeby nie było rozciapane).

Wskazówki i uwagi:

[*] Przyprawę kuchni indyjskiej można kupić w wielu sklepach, ale jeśli akurat jej nie macie, podaję jej skład: kurkuma, mąka, kolendra, kmin, imbir, pieprz, gorczyca, cebula, ziele angielskie, kozieradka, gałka muszkatołowa, czosnek, papryka, goździki.

Pasta z bazylii też jest do kupienia - to jest posiekana bazylia zalana oliwą.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: Jun 28, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: