puszka.pl - pysznie!

Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron cannelloni

farsz:
szpinak - paczka mrożonego lub drobno posiekany świeży
paczka wędzonego tofu
pół cebuli
2 duże ząbki czosnku
pieprz
sól
olej/oliwa do smażenia

sos beszamelowy:
wegańskie masło lub olej
mąka
śmietanka lub mleko sojowe
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa

sos pomidorowy:
świeże pomidory bardzo rozdrobnione lub pomidory z puszki (krojone)
odrobina świeżego czosnku
bazylia
natka pietruszki
pieprz
sól
papryka w proszku

Przygotowanie:

A) Farsz:
1. Przesmaż cebulę na oliwie.
2. Dodaj szpinak.
3. Kiedy szpinak będzie już wyglądał jak tzw. ciapa (wypuści wodę, a ta odparuje), dodaj posiekany czosnek i wymieszaj.
4. Dodaj rozdrobnione widelcem tofu i przyprawy do smaku. Całość wymieszaj.

B) Cannelloni należy wypełnić farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub nadającej się do pieczenia brytfance.

C) Sos beszamelowy:
1. Rozpuść masło lub podgrzej olej.
2. Mieszając dodaj mąkę, adekwatnie do ilości tłuszczu.
3. Wlej mleko/śmietankę, dodaj przyprawy i wymieszaj, zagotuj.

D) Cannelloni zalej "od serca" sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni - ja wstawiłam do 200 stopni, a potem zmniejszyłam na ok. 180 stopni. Piecz przez 30-40 min.

E) Sos pomidorowy: Wymieszaj wszystkie składniki razem, najlepiej zaraz po wsadzeniu cannelloni do piekarnika. Składniki się trochę przegryzą.

F) Upieczone cannelloni wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowym. SMACZNEGO!

Wskazówki i uwagi:

Warto poeksperymentować z farszami. Ja wykorzystałam sprawdzone już przepisy do przygotowania tego dania :)
Nadesłał(a) Betty, dnia: 2010-02-10 19:23:47.471
Źródło/autor przepisu: metoda prób i błędów oraz licznych modyfikacji

Twoje zapiski: