sos: oliwa
ocet balsamiczny
sól
pieprz
łyżka tahini (czyli pasty z sezamu)
kilka ząbków czosnku (może być granulowany)
Przygotowanie:
Rukolę umyć, ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na półmisku. Pomidory umyć, pokroić na półplasterki i rozłożyć na rukoli.
Z oliwy, soli, pieprzu, i octu balsamicznego zrobić sos. Pod koniec mieszania dodać łyżkę tahini i bardzo dokładnie wymieszać, aż połączy się z sosem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze raz wymieszać.
Gotowym sosem polać sałatkę.
Wskazówki i uwagi:
Można dodać inne składniki, np. pestki słonecznika albo orzechy, ale uważam, że ta prosta wersja jest świetna :)
Nadesłał(a) mammalin,
dnia: 2010-02-09 20:41:42.607
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.