puszka.pl - pysznie!

Wyborne leczo w niecałe dwa kwadranse (z marchewką i brokułami)

Potrawa chyba nie wymaga przedstawienia :) Porcja 250g dostarcza 130 kcal.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

300g marchwi (dwie duże i jedna mała)
200g różyczek z brokuła (z jednego średniego)
400g papryki czerwonej (trzy duże)
200g papryki żółtej (jedna duża)
100g papryki zielonej (jedna mała)
2 gałązki świeżego rozmarynu (od biedy może być łyżka suszonego, ale to nie to samo)
150g cebuli (cztery małe)
mielony pieprz kajeński - opcjonalnie
140g koncentratu pomidorowego (1 puszka - lepsza byłaby passata (przecier), ale wyszła)
1 łyżeczka pasty sambal oelek (z papryczek chili) - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kukurydzianego (do smażenia)

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić w plasterki (można w słupki, albo inne gwiazdki). Z brokuła odciąć różyczki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę. Igiełki rozmarynu oddzielić ręcznie od łodyg (trochę odłożyć). Wrzucić wszystko do dużego garnka, wlać szklankę wody i gotować pod przykryciem (raczej dusić) na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą półmiękkie, zdjąć pokrywkę, żeby woda sobie odparowała.

Cebule obrać i posiekać niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić całą cebulę, resztę rozmarynu, oprószyć pieprzem kajeńskim, dobrze wymieszać, podlać wodą z warzyw i dusić chwilę na wolnym ogniu. Kiedy cebula zmięknie, dodać przecier pomidorowy i sambal, wymieszać porządnie, połączyć z warzywami w garnku.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi dość pikantne z rozmarynową nutą. Jeśli ktoś woli łagodniej, może odpuścić sambal albo pieprz kajeński (polecam to pierwsze).

Jeśli robić to z passatą, nie należy podlewać cebuli wodą z warzyw, tylko dodać passatę, poddusić i odkryć pokrywkę, żeby trochę odparowało.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-02-05 10:10:03.775
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: