puszka.pl - pysznie!

Bułeczki nadziewane kapustą z czarnuszką

W mojej rodzinie to prawdziwy hit. Znikają zanim zdążę je donieść na stół:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
pół kilo mąki
opakowanie suszonych (liofilizowanych) drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
kilka łyżek oliwy/oleju

farsz:
pół główki białej kapusty
2-3 średnie jabłka
odrobina oliwy
łyżeczka czarnuszki
majeranek suszony
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem i olejem. Stopniowo dolewamy ciepłej wody. Konsystencja powinna przypominać ciasto na pizzę. Dokładnie wyrabiamy, przynajmniej przez 4-5 minut. Odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i 1/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na niewielkie kawałki jabłka, łyżeczkę czarnuszki, majeranek, sól i pieprz.

Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy placuszek. Na środek nakładamy po łyżce farszu i dokładnie(!) zaklejamy tworząc kulkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia do dołu. Wierzch każdej z bułeczek smarujemy oliwą i posypujemy obficie czarnuszką lekko ją dociskając.

Pieczemy na średnim poziomie piekarnika w 180 stopniach ok. 15 minut. Spód bułeczek powinien lekko się zrumienić.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto słabo się rumieni ponieważ nie zawiera jajek ani większej ilości cukru. To normalne. Żeby sprawdzić czy bułeczki są gotowe trzeba sprawdzić spód.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: Feb 3, 2010
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowany przepis z czasopisma "Kuchnia"

Twoje zapiski: