Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem i olejem. Stopniowo dolewamy ciepłej wody. Konsystencja powinna przypominać ciasto na pizzę. Dokładnie wyrabiamy, przynajmniej przez 4-5 minut. Odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kapustę drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i 1/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na niewielkie kawałki jabłka, łyżeczkę czarnuszki, majeranek, sól i pieprz.
Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy placuszek. Na środek nakładamy po łyżce farszu i dokładnie(!) zaklejamy tworząc kulkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia do dołu. Wierzch każdej z bułeczek smarujemy oliwą i posypujemy obficie czarnuszką lekko ją dociskając.
Pieczemy na średnim poziomie piekarnika w 180 stopniach ok. 15 minut. Spód bułeczek powinien lekko się zrumienić.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto słabo się rumieni ponieważ nie zawiera jajek ani większej ilości cukru. To normalne. Żeby sprawdzić czy bułeczki są gotowe trzeba sprawdzić spód.
Nadesłał(a) mammalin,
dnia: 2010-02-03 21:21:13.005
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowany przepis z czasopisma "Kuchnia"