puszka.pl - pysznie!

Kapusta z ciecierzycą i pomidorami

Wspaniałe danie jednogarnkowe na zimę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

główka kapusty
2 szklanki suchej ciecierzycy lub 3 puszki konserwowej
4 cebule
kilogram pomidorów
kilka łyżek oleju albo oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować. Odcedzić.

Cebulę i kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego garnka z pokrywką, dodać olej i 1,5 szklanki wody. Dusić do miękkości pod przykryciem.

Dodać pokrojone na kawałki pomidory i ugotowaną ciecierzycę.
Doprawić do smaku i dusić jeszcze ok. 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Doskonale rozgrzewa i ma tą samą zaletę co nasz bigos... odgrzewana jest tylko smaczniejsza:)
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-03 21:11:20.675
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: