puszka.pl - pysznie!

Owocowy kuskus z bakaliami

Bardzo dobre jako sycące śniadanie albo słodki podwieczorek:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

szklanka kaszki kuskus
1 duże jabłko albo inny nie za słodki owoc, np. pomarańcza
bakalie: parę suszonych moreli, daktyli, śliwek, fig, rodzynek (wedle upodobania)
łyżeczka melasy (niekoniecznie)
1-2 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Bakalie pokroić na niezbyt małe kawałki i zalać zimną wodą. Powoli, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, ale wodę zachować!!!

W wodzie rozpuścić łyżeczkę melasy (nie obowiązkowe). Wywarem zalać kuskus i pozostawić na 5 minut.

W tym czasie pokroić jabłko. Wszystko razem wymieszać. W ostatniej chwili można dodać łyżkę lub dwie wiórków kokosowych.

Wskazówki i uwagi:

Melasa nadaje bardzo specyficzny posmak. Jeżeli ktoś jej nie lubi, można z niej zrezygnować.
Uwaga, to słodka potrawa i bardzo sycąca.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-03 21:06:56.204
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: