puszka.pl - pysznie!

Cebule faszerowane kuskusem z pomidorem i szczypiorkiem

Połączenie swojskiej cebuli z egzotycznym kuskusem. Świetna na przystawkę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

8 nie za dużych cebul równej wielkości
szklanka kaszki kuskus
1 duży pomidor
szczypiorek
bulion warzywny (może być z kostki)
sól
pieprz
inne przyprawy wg. upodobania - np. słodka papryka, ewentualnie czosnek albo łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

1. Cebule obrać nie odcinając podstawy (tak, żeby pozostały całe). Zdjąć również pierwszą warstwę (jest twarda po ugotowaniu). Ściąć górę na 1/3 wysokości cebuli.

2. Tak przygotowane cebule ugotować w bulionie - żeby były miękkie, ale nie rozpadały się (czas gotowania zależy od wielkości cebul). Po ugotowaniu delikatnie wyjąć i przestudzić.

3. Kuskus zalać gorącym bulionem, w którym gotowały się cebule.
Zostawić na 5 minut.

4. Cebule lekko wydrążyć tak, żeby zostały jedna-dwie warstwy zewnętrzne.

5. Środki posiekać, dodać drobno pokrojony pomidor, posiekany szczypiorek i kuskus. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić wedle uznania. Proponuję oprócz tradycyjnego pieprzu i soli odrobinę czosnku granulowanego, słodkiej papryki i łyżeczkę średnio ostrej musztardy (niekoniecznie).

6. Przygotowanym farszem nadziać cebule i krótko podpiec w piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Najłatwiej wydrąża się cebulki używając albo małej łyżeczki albo widelca.

Wierzch można posypać startym serem i dopiero zapiec.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: Feb 2, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: