puszka.pl - pysznie!

Zupa z czerwonej soczewicy z warzywami, glonami Dulse i kaszą jaglaną


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy
3/4 szklanki kaszy jaglanej
łyżka glonów Dulse
włoszczyzna (duża marchewka, 2 średnie pietruszki, średni por, kawałek selera)
średnia cebula
oliwa do smażenia
sól
pieprz
kurkuma
suszona bazylia

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy i zagotowujemy razem z glonami w 2 szklankach wody. Gotujemy ok 20 minut.
W oddzielnym garnku gotujemy kaszę jaglaną w 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu przykrywamy i owijamy kocem by 'odpoczęła'.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekanego pora i cebulkę. Smażymy aż do zeszklenia warzyw. Dorzucamy marchewkę, pora i selera i dusimy razem ok 3 minuty. Warzywa wrzucamy do naszej gotującej się soczewicy, dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy razem ok 15 minut.

Pod koniec dodajemy przyprawy oraz kaszę jaglaną.
Nadesłał(a) Angienatela, dnia: Jan 23, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: