Naleśniki z 3 rodzajów mąki: graham, owsianej i z ciecierzycy
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
szklanka mąki pszennej graham typ 1550
szklanka mąki owsianej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 łyżki oliwy/oleju
0,5 łyżeczki soli
woda
+ olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki z ciecierzycy dodajemy 1/4 szklanki bardzo ciepłej (ale nie gorącej!) wody i dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek i by powstał kleik.
Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę pszenną i owsianą, sól i oliwę. Mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy taką ilość wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec dodajemy nasz kleik z ciecierzycy i znów mieszamy.
Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i nakładamy chochelką porcję ciasta, by pokryła patelnię, ale tak, by naleśnik nie był zbyt gruby. Następne naleśniki można smażyć już bez tłuszczu.
Twoje zapiski: