puszka.pl - pysznie!

Przepyszny tort Pavlova (bezowy)

Ten przepyszny torcik postanowiłam upiec po obejrzeniu programu Nigelli Lawson. Nie dziwie się już czemu jest to jej ulubiony tort! Wykonanie proste. Sama robiłam pierwszy raz bezę i wyszła mi przepyszna:)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

6 białek
250 g cukru
łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić łyżeczką mąki tortowej)
łyżka octu winnego (można zastąpić ŁYŻECZKĄ octu spirytusowego)
śmietana kremówka 250 ml (jak ktoś lubi to może zmiksować więcej, ale 250 ml w zupełności wystarcza;)
kwaśne owoce do dekoracji - np. kiwi, marakuja, mogą być też sezonowe, np. maliny, truskawki według uznania:) ja użyłam bananów i kiwi:)
+ papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ubijamy 6 białek, pod koniec ubijania dodajemy, wsypując powoli, 250 g cukru, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżkę octu winnego i ubijamy do końca.

Wyjmujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia. Rysujemy ołówkiem okrąg o średnicy 22-25 cm i wylewamy na niego pianę. Formujemy ją łyżką, by powstało koło i wygładzamy je. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na niecałe 10 min., a potem na 150 stopni na około 30-40 min. Jeśli ktoś ma termoobieg to polecam wstawić go na 125 stopni i piec go dłużej (trzeba sprawdzać co chwilę jak ma się beza;) )

Gdy beza się upiecze, czekamy aż wystygnie. Ubijamy w tym czasie śmietanę. Wystudzoną bezę odwracamy i kładziemy ją na paterze do góry nogami:) Polewamy ją bitą śmietaną i ozdabiamy owocami! Smacznego!:))
Nadesłał(a) orchideaaaa, dnia: 2010-01-22 22:20:47.965
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: