Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana)
Jest to wariacja na szarlotkę Wandy (sypaną).
Puszczyk: "Zrobiłam szarlotkę sypaną z kaszką i mąka kukurydzianą i była pyszna. Dodałam 1 łyżeczkę sody, ale myślę, że bez niej tez powinna się udać."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. kaszy kukurydzianej (lub 2-ga szkl. mąki)
ew. 1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
ok. 1,5-1 kg jabłek
cynamon
1/2 szkl. oleju
Przygotowanie:
Mąkę, kaszę, cukier i sodę dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować olejem. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego i znowu jabłka z cynamonem. Na koniec 2 możliwości. Można wysypać trzecią część sypkiego i wierzch równomiernie polać olejem, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą. Można też wymieszać suche składniki z kilkoma łyżkami oleju i wody, aż do uzyskania "kruszonki", i wysypać nią górę.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).
Wskazówki i uwagi:
Dobrze jest do pieczenia używać tortownicy, a nie zwykłej blaszki, bo później łatwiej jest wyjąć ciacho po okrojeniu brzegów.
Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupki, szarlotka jest bardzo smaczna na ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobine mięknie i łatwiej ją pokroić.
Twoje zapiski: