Soczewicę lub soję ugotować w dwóch szklankach wody. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Gdy woda ze strączkowców odparuje, połączyć je z cebulą i przyprawami.
Liście szpinaku należy obgotować (na chwilę zanurzyć we wrzątku) lub przesmażyć i drobno posiekać. Zagnieść ciasto z podanych składników - ważne, żeby woda była gorąca, bo to ona pozwala zrobić ciasto, które da się zlepić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym ułożyć farsz i zlepić pierogi.
Gotować partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżka).
Wskazówki i uwagi:
Podawać polane sosem grzybowym lub cebulką podsmażoną z czosnkiem i dowolną surówką.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie art. Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)