1 kg żółtej fasolki szparagowej
5 ugotowanych na twardo jaj
4-5 dużych pomidorów
2 cebule
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
Przygotowanie:
Fasolkę oczyścić, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki i ugotować do miękkości. Jaja ugotować na twardo. Pomidory zalać wrzątkiem na ok. 15 min., następnie schłodzić, obrać ze skórki i skroić wraz z miąższem do miseczki na drobne kawałeczki. Cebule obrać i drobno posiekać.
Cebule poddusić w garnku przez kilkanaście minut.
Następnie dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę, dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Dodać pomidory i dusić kolejne 15 minut.
Dodać pokrojone w drobne kawałki jaja i dusić 10 minut.
Na sam koniec dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Do potrawy można używać różnych przypraw wedle uznania. Najlepiej podawać ją na gorąco, choć smaczna jest także na zimno. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.