Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1 średni kalafior
2 średnie kartofle
1-2 marchewki
1 duża cebula
por, seler i pietruszka według uznania
300 g soi gotowanej lub konserwowej
sól
pieprz
ew. sos sojowy
1–2 grzybki suszone
Przygotowanie:
Ugotować wywar z warzyw, pod koniec gotowania (warzywa powinny być na pół miękkie).
Dodać pokrojony na cząstki kalafior oraz soję konserwową. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Można dodać odrobinę sosu sojowego.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli chcemy podać ją z grzankami, wówczas sporządzamy ją jako przecieraną. W tym przypadku oddzielnie gotować warzywa, a oczyszczony kalafior wrzucić do zimnej, solonej wody, raz zagotować, a następnie pokrojony na cząstki połączyć z pozostałymi warzywami. Ugotować do miękkości, usunąć cebulę, por, seler i pietruszkę, a pozostałe jarzyny przetrzeć przez sito. Przyrządzić grzanki na oleju i podawać zupę z drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Twoje zapiski: