Pomarańczowo-imbirowa marchewka z kolendrą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pęczek młodej marchewki (starsza też może być, byle soczysta i świeża - wtedy ciacham ją ukośne w plasterki)
szklanka soku pomarańczowego
50-80 ml oliwy do smażenia
1/2 łyżeczki tartego korzenia imbiru
cukier
sól
kruszone chilli (lub chili w proszku - ja tak wolę)
2 łyżki liści kolendry
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć marchewki (spore przeciąć wzdłuż). Dodać imbir, chilli, sól i cukier, chwilę posmażyć, wlać sok. Dusić, aż marchewki zmiękną, a sok odparuje i zamieni się w gęsty syrop. Jeżeli marchewki są za twarde, dolać soku.
W ostatniej chwili dodać liście kolendry i przyprawić do smaku.
Twoje zapiski: