puszka.pl - pysznie!

Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor

Kiopołu jest jedną z ulubionych przystawek na stole bułgarskim. Znawcom na pewno od razu przyjdzie na myśl turecka lub grecka wersja tej przystawki. W odróżnieniu od bułgarskiej odmiany na ogół nie zawierają one papryki i pomidorów.
W Turcji pastę tę (patlican salatasi) doprawia się sokiem z cytryny i mielonym czarnym pieprzem. W Grecji natomiast tzw. melidzanosalata (melitzanosalata) może zawierać także majonez i orzechy włoskie.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 bakłażany
4 papryki
2 pomidory (żeby przedłużyć sezon na tę potrawę używam pomidory z puszki - nieco inny smak, ale i tak trzeba je zetrzeć, więc się nadają)
1/2 filiżanki oliwy
2 łyżki octu winnego
4 ząbki czosnku
1/2 wiązki natki pietruszki
sól

Przygotowanie:

Bakłażany opiekamy na mocnym ogniu (na płycie kuchenki elektrycznej lub w piekarniku), aż ich skórka popęka. Zanim zdejmiemy skórkę możemy na godzinę włożyć bakłażany do naczynia z zimną wodą – w ten sposób pozbędą się goryczki.

Obrane warzywa kroimy w drobne kawałki i tłuczemy na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Do osiągnięcia celu można użyć również maszynki do mielenia.

Paprykę również opiekamy ze wszystkich stron, ściągamy skórkę, oczyszczamy z nasion, kroimy i tłuczemy razem z bakłażanami.

Pomidory trzemy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami. Do powstałej masy stopniowo dodajemy oliwę, mieszając cały czas, a następnie ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Nadesłał(a) ~x, dnia: 2010-01-06 11:03:31.594
Źródło/autor przepisu: "Bałkańskie zapiski kuchenne" Iliana Genew-Puhalewa

Twoje zapiski: