puszka.pl - pysznie!

Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym)

Wykorzystując resztę warzyw z dna lodówki zrobiłam sobie całkiem wartościową kolację. Dodatek wodorostów zwiększa wartość odżywczą dania; są przy tym niewyczuwalne bo hijiki mają bardzo łagodny smak i są pozbawione zapachu stęchłego akwarium :]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

spory kawałek pora, ok. 10 cm
1/2 średniej czarnej rzepy
1/2 małej białej rzodkwi (dajkon)
1/2 sporej marchwi
trochę wodorostów hijiki, zależnie od upodobań
oliwa lub olej do smażenia
sos sojowy

sos słodko-kwaśny:
przyprawa "5 smaków"
łyżka przecieru pomidorowego
trochę brązowego cukru
soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w zapałkę. Wodorosty moczymy w 1/4 szklanki wody ok. 10 min.

Na patelnię wrzucamy najpierw pora i pozwalamy mu się nieco przyrumienić, potem dodajemy resztę warzyw i smażymy chwilę, tak by były chrupiące. Wodorosty kroimy drobniuteńko i dajemy do potrawy.

Robimy sosik słodko-kwaśny z filiżanki wody, przyprawy 5 smaków, przecieru pomidorowego, cukru, soku z cytryny i mąki ziemniaczanej, wlewamy na patelnię i gotujemy parę minut. Danie podprawiamy sosem sojowym i jemy ;) ja jadłam z wędzonym tofu :p
Nadesłał(a) _franca_, dnia: 2009-12-29 18:22:14.653
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: