puszka.pl - pysznie!

Danie meksykańskie z granulatu (potrawka)

Pyszne i sycące, ostre i rozgrzewające, bardzo smaczne!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

0,5 paczki grysiku (granulatu) sojowego przyrządzonego wg. przepisu na opakowaniu
bulion lub sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia grysiku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Przyrządzony grysik wrzucamy na patelnię, smażymy na oleju ok. 5 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili również paprykę i pomidory drobno pokrojone i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy odsączoną fasolkę, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, przyprawiamy, podajemy i zjadamy ze smakiem :)

Wskazówki i uwagi:

Potrawkę należy smażyć na nie za dużym ogniu, bo grysik łatwo się przypala. Gdyby zrobiło się za gęste, bez problemu możemy podlać bulionem warzywnym albo zwykłą wodą.
Nadesłał(a) moule, dnia: Jan 6, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: