puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka a'la musaka z ziemniakami, pieczarkami, papryką i żółtym serem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

bakłażan
kilka ugotowanych ziemniaków
cebula
kilka pieczarek
papryka żółta
pomidory w puszce
curry
czosnek w proszku
sól
pieprz
starty żółty ser
olej do smażenia
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia bakłażana, następnie kroimy go w niezbyt grube plastry, obsypujemy je solą z obu stron i zostawiamy na 10 minut. Potem płuczemy je pod bieżącą wodą i smażymy w głębokim oleju na brązowo.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy warstwami ugotowane ziemniaki (przekrojone na pół), cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paski i zalewamy to pomidorami z puszki wymieszanymi uprzednio z przyprawami (curry, czosnek w proszku, sól, pieprz). Na wierzch kładziemy plasterki bakłażana i całość posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy w gorącym piekarniku do momentu rozpuszczenia i zbrązowienia sera.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: Jan 4, 2010
Źródło/autor przepisu: forum kobiety-kobietom, autor ja ;)

Twoje zapiski: