puszka.pl - pysznie!

Ryż Pilau - z nerkowcami, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami

Jest to dobre i łagodne danie kuchni indyjskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

250 gram długoziarnistego białego ryżu
1 łyżeczka nitek szafranu
3 łyżki stołowe dobrej oliwy do smażenia
125 gram orzechów nerkowca
2 centymetrowa laska cynamonu
4 goździki
2 ziarna kardamonu
1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
6 szalotek
125 gram rodzynek
1 łyżeczka kurkumy
sól

opcjonalnie do przybrania:
liście kolendry
1 cebula
trochę oliwy do smażenia

Przygotowanie:

1. Zagotuj w małym garnku 1/2 litra wody i wrzuć do niej szafran.
2. Dokładnie umyj ryż na sicie - nawet kilkakrotnie - to spowoduje, że ryż nie będzie się kleił.
3. W większym rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy - dodaj orzechy nerkowca, cynamon, goździki, ziarna kardamonu, kumin i smaż przez 2 minuty.
4. Dodaj pocięte szalotki i smaż przez 2 minuty albo do momentu gdy staną się przeźroczyste.
5. Dodaj rodzynki, kurkumę, sól - mieszaj przez chwilę.
6. Dodaj umyty ryż i wymieszaj go dokładnie tak aby wszystkie składniki się połączyły.
7. Dodaj gotującą się wodę z szafranem - gotuj przez około 12-15 minut.
8. Przykryj rondel i gotuj na małym ogniu.

W międzyczasie można przygotować przybranie: Potnij liście kolendry. Cebulę poszatkuj i podsmaż na oliwie. Odstaw je na bok.

9. Ryż jest gotowy gdy wchłonął całą wodę podczas gotowania. Gdy to nastąpi spróbuj czy jest dobry, a jeśli to konieczne, to zostaw na minutę czy dwie pod przykryciem żeby "dojrzał".

Posypać porcję na talerzu usmażoną cebulą i poszatkowanymi liśćmi kolendry.

Wskazówki i uwagi:

Robiłam to danie nie raz i jest ono bardzo smaczne choć pomijam w przepisie kumin i przybranie ponieważ liście kolendry mi nie smakują.

Oryginalny przepis jest po angielsku i w formie filmu więc gdyby były problemy z przygotowaniem zawsze można zajrzeć na stronę źródłową.
Nadesłał(a) Vanja86, dnia: 2009-12-18 10:38:32.733
Źródło/autor przepisu: http://www.videojug.com/film/how-to-make-pilau-rice (tłumaczenie własne)

Twoje zapiski: