Ryż Pilau - z nerkowcami, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami
Jest to dobre i łagodne danie kuchni indyjskiej.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
250 gram długoziarnistego białego ryżu
1 łyżeczka nitek szafranu
3 łyżki stołowe dobrej oliwy do smażenia
125 gram orzechów nerkowca
2 centymetrowa laska cynamonu
4 goździki
2 ziarna kardamonu
1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
6 szalotek
125 gram rodzynek
1 łyżeczka kurkumy
sól
opcjonalnie do przybrania:
liście kolendry
1 cebula
trochę oliwy do smażenia
Przygotowanie:
1. Zagotuj w małym garnku 1/2 litra wody i wrzuć do niej szafran.
2. Dokładnie umyj ryż na sicie - nawet kilkakrotnie - to spowoduje, że ryż nie będzie się kleił.
3. W większym rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy - dodaj orzechy nerkowca, cynamon, goździki, ziarna kardamonu, kumin i smaż przez 2 minuty.
4. Dodaj pocięte szalotki i smaż przez 2 minuty albo do momentu gdy staną się przeźroczyste.
5. Dodaj rodzynki, kurkumę, sól - mieszaj przez chwilę.
6. Dodaj umyty ryż i wymieszaj go dokładnie tak aby wszystkie składniki się połączyły.
7. Dodaj gotującą się wodę z szafranem - gotuj przez około 12-15 minut.
8. Przykryj rondel i gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie można przygotować przybranie: Potnij liście kolendry. Cebulę poszatkuj i podsmaż na oliwie. Odstaw je na bok.
9. Ryż jest gotowy gdy wchłonął całą wodę podczas gotowania. Gdy to nastąpi spróbuj czy jest dobry, a jeśli to konieczne, to zostaw na minutę czy dwie pod przykryciem żeby "dojrzał".
Posypać porcję na talerzu usmażoną cebulą i poszatkowanymi liśćmi kolendry.
Wskazówki i uwagi:
Robiłam to danie nie raz i jest ono bardzo smaczne choć pomijam w przepisie kumin i przybranie ponieważ liście kolendry mi nie smakują.
Oryginalny przepis jest po angielsku i w formie filmu więc gdyby były problemy z przygotowaniem zawsze można zajrzeć na stronę źródłową.
Twoje zapiski: