puszka.pl - pysznie!

Tempeh sambal oelek (pikantny)

Proste, tradycyjne dajnie kuchni indonezyjskiej. Tempeh w pomidorach z mlekiem kokosowym i chili sambal oelek czyli indonezyjskim ostrym sosem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

świeży tempeh lub tempeh mrożony – 0,5 kg
2 puszki pomidorów lub pomidory świeże - całe, bez skórki
mleczko kokosowe pełnotłuste - 250ml
2 łyżki pasty sambal oelek (dostępna w marketach, ale można też zrobić samemu - patrz poniżej)
olej do smażenia
sos sojowy
sól
cukier

sambal olek przygotowany samodzielnie (opcja):
3-4 papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
siekany, świeży imbir
świeża kolendra
kolendra mielona (nasiona)
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Sambal olek to gęsta pasta chili, którą można przygotować samemu smażąc, a potem miksując podane powyżej składniki.

Tempeh mrożony wcześniej rozmrażamy gotując go 20-30 min. na parze. Tempeh kroimy w kostkę 1 cm. Przyrumieniamy w woku na oleju i z dodatkiem sosu sojowego aby nadać chrupkość i złocisty kolor.

Do tempehu dodajemy pomidory pokrojone w duże kawałki, by zachowały się w daniu a nie rozgotowały. Dusimy chwilę 5-10 min. bez przykrycia by zagęścić sos.

Dodajemy mleczko kokosowe, sambal oelek, przyprawiamy do smaku solą i cukrem i dusimy jeszcze, odparowując, 3-5 min.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z pszennym makaronem błyskawicznym i surówką.
Nadesłał(a) Tempeh-Starter, dnia: Dec 30, 2009
Źródło/autor przepisu: http://www.tempehservice.com

Twoje zapiski: