Danie jeszcze prostsze niż tempeh goreng. Tempeh sou-te, bez ostrych przypraw i dodatków, w pełni odkrywa swój apetyczny, delikatny smak.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
świeży tempeh lub tempeh mrożony – 0,5 kg
olej do smażenia – 4 łyżki
jarski bulion grzybowy (lub warzywny) – 1 kostka
+ podstawka do gotowania na parze (opcja)
Przygotowanie:
Tempeh mrożony wcześniej rozmrażamy. Opcjonalnie (+30 min.) tempeh gotujemy 15 min. na parze i odstawiamy na 15 min. by ostygł; stanie się wtedy bardziej jędrny.
Tempeh kroimy w plasterki 0.5 – 1.0 cm. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na oleju.
Tempeh smażony przekładamy do garnka, a na patelnię wlewamy bulion rozmieszany w 250ml wody. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim podsmażony tempeh. Dusimy na małym ogniu 5 min., odwracamy plastry i dusimy jeszcze 3-5 min. bez przykrycia, by bulion nieco zgęstniał i stworzył delikatny sos.
Wskazówki i uwagi:
Tempeh układamy na talerzach i zalewamy bulionem. Podajemy gorący ze świeżym, białym pieczywem lub ryżem i łagodnie przyprawioną sałatą.