puszka.pl - pysznie!

Tempeh sayur lodeh z bakłażanem, ziemniakami i mlekiem kokosowym

Tempeh z warzywami. Jedna z licznych odmian w wersji łagodnej przypominającej trochę naszego kurczaka w potrawce tylko w wersji wegetariańskiej, smaczniejszej, bardziej aromatycznej .


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

tempeh świeży lub tempeh mrożony – 1kg
1 średni bakłażan
8 średnich ziemniaków
6-8 szalotek
4 ząbki czosnku
sok z dwóch limonek
2-3 cm świeżego korzenia imbiru
1-2 papryczki chili siekane z pestkami
3 trawki cytrynowe
400 ml (puszka) mleczka kokosowego
cukier
sól
pęczek świeżej kolendry
pęczek dymki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Tempeh mrożony wcześniej rozmrażamy, warto obgotować go (20-30 min.) na parze.

Tempeh, bakłażan i ziemniaki kroimy w kostkę 1cm. Bakłażan solimy i zostawiamy na chwilę by zmiękł. Szalotki przekrajmy na 4, czosnek kroimy w plasterki.
Na patelni rumienimy na oleju ziemniaki i przekładamy do garnka.
Następnie przyrumieniamy szalotkę z czosnkiem i bakłażanem i dodajemy do ziemniaków.

Wsypujemy pokrojony tempeh i dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy 2-3 minuty, a następnie dodajemy sok z limonek, posiekane imbir, chili i trawkę cytrynową.

Wlewamy puszkę mleczka kokosowego, mieszamy, dodajemy sól i cukier, dusimy jeszcze 2-3 minuty i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i pokrojoną dymkę, raz jeszcze chwilę mieszamy.

Wskazówki i uwagi:

Tempeh serwujemy z brązowym ryżem, do którego po ugotowaniu dodajemy 4-5 łyżek prażonych na oleju nasion sezamu, i z sałatą.
Nadesłał(a) Tempeh-Starter, dnia: 2009-12-22 20:17:30.224
Źródło/autor przepisu: http://www.tempehservice.com

Twoje zapiski: