Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw z egzotycznymi przyprawami
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej – dobrze wypłukanej
2 szczypty tymianku
7 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżeczka świeżego imbiru – pokrojonego w kostkę
2 małe cebule – pokrojone w drobniutką kostkę
1 szklanka mąki krupczatki / lub innej dowolnej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
2 łyżki masła [można zastąpić olejem/oliwą]
sól do smaku
ok. 900 g dowolnych warzyw, np.:
- 1/2 cukinii
- 1 miseczka różyczek kalafiora
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ziemniak
- 1 większa pietruszka
- 3 małe marchewki
mieszanka przypraw:
6 ziarenek pieprzu kolorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka czarnuszki
kilka ziarenek kozieradki
1/2 łyżeczki ajwanu / ajowanu (przyprawa popularna w kuchni indyjskiej)
2 ziarna całego kardamonu
Przygotowanie:
4 szklanki wrzącej wody doprowadzić do wrzenia, dodać tymianku a po minucie dodać soczewicę. Woda ma się całkiem wygotować, a soczewica ma być rozgotowana. Jeżeli trzeba w trakcie dolewać wody, to musi być ona gorąca!
Następnie zmielić soczewicę w malakserze, a powstałą masę przełożyć do większego garnka.
W międzyczasie warzywa pokroić w kostkę i zalać zimna wodą tak, żeby woda przykryła je w całości. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować aż warzywa całkiem zmiękną, a wywar (woda) będzie miał wyrazisty smak.
Przyprawy z mieszanki wrzucić do moździerza i rozdrobnić. Na początku zmiażdżyłam kardamon a potem wyjęłam zieloną łupinkę, która nie do końca chce się poddać miażdżeniu :). Potem dodawałam kolejne przyprawy. W moździerzu przyprawy nie będą zmiażdżone w pył, więc jeśli się używa młynka, to należny dostosować czas mielenia tak, by nie powstał proszek z przypraw.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić mieszankę przypraw, po paru sekundach imbir, a potem cebulkę – zeszklić ją. Następnie cebulę i odcedzone warzywa zmielić razem w malakserze, a potem połączyć je z soczewicą. Dodać obie mąki, jajko, masło [lub olej] i sól. Dokładnie acz z wyczuciem wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem [lub olejem] brytfanki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min.
Aby sprawdzić, czy pasztet się w środku upiekł, należy wkłuć wykałaczkę w kilka miejsc i sprawdzić, czy masa nie zostaje na niej (w taki sam sposób, jak w przypadku sprawdzania ciasta :)
Twoje zapiski: