puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

masa serowa:
1 kg zmielonego, białego sera
0,7 kostki masła
2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
1 cukier waniliowy
25 dag ugotowanych ziemniaków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
0,5 szklanki rodzynek

ciasto na spód sernika:
1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
0,7 kostki masła

Przygotowanie:

Masa serowa:
Masło (0,7 kostki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Powoli dodawać biały ser cały czas miksując. Następnie po trochu dodawać wcześniej zmielone bądź utłuczone na puree ziemniaki.
Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Dodać rodzynki.

Ciasto na spod sernika:
Mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier zagnieść z masłem, następnie wykleić spód okrągłej blachy (o średnicy 24 cm).

Na przygotowane ciasto wylać serowa masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w temp.150-170 st. C.

Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Nadesłał(a) monika77, dnia: Dec 17, 2009
Źródło/autor przepisu: http://www.mantra.pl/styl-zycia/wegetarianskie-swieta-bozego-narodzenia.html#sernik

Twoje zapiski: