puszka.pl - pysznie!

Pasztet z soczewicy i warzyw z włoskimi orzechami

Wygląda apetycznie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

4 łyżki mielonych włoskich orzechów
1/2 szklanki soczewicy
4 jajka
20 dag pieczarek
50 dag ziemniaków puree
4 marchewki
1 cebula
1/2 kostki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej
szczypta pieprzu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
sól

Przygotowanie:

Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać pieczarki, opłukać, odsączyć (autorka przepisu nie napisała żeby je przesmażyć, ja przesmażę), zmielić wraz z jajkami. Dodać ziemniaki puree, 3,5 łyżki masła oraz pozostałe jajka.

Marchew obrać i ugotować (najlepiej na parze). Cebulę posiekać i udusić na 1 łyżce masła z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Soczewicę opłukać i ugotować w 1 i 1/3 szklanki wody, aż wyparuje woda.

Marchew, soczewicę i cebulę zemleć i połączyć z masą .Dodać pieprz, imbir, gałkę, sól, posiekaną natkę, bułkę tartą oraz majeranek.

Przełożyć do formy wysmarowanej pozostałym masłem i wysypanej bułka tartą, przełożyć starannie wymieszaną masę i piec 50 min w 180 stopniach. Ostudzić w formie, wyjąć, podawać do kanapek, sałatek.
Nadesłał(a) monika77, dnia: 2009-12-16 12:58:35.132
Źródło/autor przepisu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19582&st=0 / margot

Twoje zapiski: