Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać pieczarki, opłukać, odsączyć (autorka przepisu nie napisała żeby je przesmażyć, ja przesmażę), zmielić wraz z jajkami. Dodać ziemniaki puree, 3,5 łyżki masła oraz pozostałe jajka.
Marchew obrać i ugotować (najlepiej na parze). Cebulę posiekać i udusić na 1 łyżce masła z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Soczewicę opłukać i ugotować w 1 i 1/3 szklanki wody, aż wyparuje woda.
Marchew, soczewicę i cebulę zemleć i połączyć z masą .Dodać pieprz, imbir, gałkę, sól, posiekaną natkę, bułkę tartą oraz majeranek.
Przełożyć do formy wysmarowanej pozostałym masłem i wysypanej bułka tartą, przełożyć starannie wymieszaną masę i piec 50 min w 180 stopniach. Ostudzić w formie, wyjąć, podawać do kanapek, sałatek.