100g makaronu sojowego
30g suszonych grzybów MUN
1 marchewka
1 papryka
1 średni kalafior
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Grzyby mun moczyć w wodzie przez ok. 15 min., przepłukać i gotować przez 10 min., a następnie odcedzić i pokroić w cienkie paski. Na gorący olej wrzucić drobno posiekaną cebulę, zrumienić. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, przykryć na ok. 3 min., a następnie odcedzić i włożyć na patelnie. Po ok. 1 min. dodać pokrojoną marchew, paprykę, kalafior i przygotowane grzyby. Wszystko smażyć przez 5 min. ciągle mieszając. W trakcie smażenia dodać sos sojowy i kilka łyżek wywaru z grzybów (który powstał podczas ich gotowania). Przyprawić solą i pieprzem.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast grzybów mun można używać grzybów o nazwie "uszak bzowy", rosną przez cały rok w polsce przeważnie na bzie czarnym.