Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 pęki natki pietruszki
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
olej z pestek winogron (lub każdy inny ulubiony)
orzechy, migdały, słonecznik, cokolwiek macie - wszystko razem lub każdy osobno
pieprz
sól
Przygotowanie:
Wszystko należy wymiksować na gładką, ślicznie zieloną masę.
Takim sosikiem smarujemy pizzę po wierzchu (ja nawet częściej robię tylko takie razowe spodo-placki i na to ten sos już bez innych dodatków) lub inne danie. Gotowy zapieczony ma taką brązowo-złotą skórkę :)
Wskazówki i uwagi:
Ania D.: "Robię taki sosik z migdałami lub nerkowcami, wspaniale się łączą z czosnkiem. Zawsze lubiłam takie połączenia, bo można schować tam bardzo dużo natki (która przeszkadza meżowi i Pawełkowi w jedzeniu :-P ). Dla mnie dobre też z włoskimi."
Dort (w innym wątku): "Ja zrobiłam bez pietruszki, z pestek dyni, słonecznika i siemienia (dawałam tak na oko, aż uznałam, że tyle sosu mi wystarczy :-P )"
Twoje zapiski: