puszka.pl - pysznie!

Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.

Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 pęki natki pietruszki
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
olej z pestek winogron (lub każdy inny ulubiony)
orzechy, migdały, słonecznik, cokolwiek macie - wszystko razem lub każdy osobno
pieprz
sól

Przygotowanie:

Wszystko należy wymiksować na gładką, ślicznie zieloną masę.

Takim sosikiem smarujemy pizzę po wierzchu (ja nawet częściej robię tylko takie razowe spodo-placki i na to ten sos już bez innych dodatków) lub inne danie. Gotowy zapieczony ma taką brązowo-złotą skórkę :)

Wskazówki i uwagi:

Ania D.: "Robię taki sosik z migdałami lub nerkowcami, wspaniale się łączą z czosnkiem. Zawsze lubiłam takie połączenia, bo można schować tam bardzo dużo natki (która przeszkadza meżowi i Pawełkowi w jedzeniu :-P ). Dla mnie dobre też z włoskimi."

Dort (w innym wątku): "Ja zrobiłam bez pietruszki, z pestek dyni, słonecznika i siemienia (dawałam tak na oko, aż uznałam, że tyle sosu mi wystarczy :-P )"
Nadesłał(a) ~wd, dnia: Dec 8, 2009
Źródło/autor przepisu: dynia, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1955

Twoje zapiski: